boutique hotel in Apeldoorn

Blog van Petra Bangma

augustus 2023

beleef het hanzejaar 2023 samen met zenzez

Dit jaar vieren we het Hanzejaar: van 1 april tot en met 31 december 2023 staat het eeuwenoude Hanze gedachtegoed centraal. En daar wordt in de negen Hanzesteden uitbundig aandacht aan besteed.

Een verblijf bij Zenzez Hotel & Lounge is dan ook uitstekend te combineren met een bezoekje aan (een aantal van) de Hanzesteden.

Over de Hanzesteden

Eerst even over die Hanzesteden, want wat houdt de naam ‘Hanzestad’ nou precies in en wat maakt het bijzonder? Een samenwerkingsverband tussen handelaren en steden was de start van het Hanzeverbond.

Kleine plaatsen transformeerden naar machtige handelscentra en werden invloedrijke steden. Naast de voordelen van deze handel trok ook het welvarende volk naar de Hanzesteden. Dichters, bouwmeesters en schilders settelden zich en lieten er hun sporen achter.

 

klik om te vergroten

Kampen

Streetart route 

Harderwijk

Charmante steden met een historisch verhaal

Wat het resultaat is van al deze welvaart en kunstenaars? Prachtige middeleeuwse, charmante steden met een historisch verhaal. Plekken met de mooiste stadsmuren, imposante koopmanshuizen en indrukwekkende stadspoorten. Dit zijn de steden waar je op ontdekkingstocht naar het verleden wilt gaan. 

Terwijl ze zich tegelijkertijd hebben ontpopt tot eigentijdse, hippe plekken.

ERVAAR DE HANZE

Tijdens het Hanzejaar worden er een hoop extra evenementen georganiseerd om de Hanze op een bijzondere manier te ervaren.

We zetten een aantal hoogtepunten voor je op een rijtje:

 16 & 17 september

Blije Bietjes Food Festival

Wil je de Hanze (letterlijk) proeven? Bezoek dan het Blije Bietjes Food Festival op 16 en 17 september 2023 in Harderwijk. Onder het genot van goede live muziek struin je langs de leukste foodtrucks op zoek naar het lekkerste eten. Neerstrijken doe je uiteindelijk natuurlijk op het ‘Hanzepleintje’ waar je kunt genieten van Hanze gerelateerde lekkernijen.

14 oktober

24 uur Hanze

Het evenement 24 uur in de Hanze vindt op 14 oktober 2023 in alle negen steden tegelijkertijd plaats. Optredens, workshops, rondleidingen: dit weekend laat de Hanze zich van z’n beste kant zien. Wil je hierbij zijn? Reserveer dan nu vast je overnachting bij Zenzez Hotel & Lounge en combineer het met 24 uur in de Hanze.

22-30 december

Kleur de Hanze

tijdens de laatste 9 dagen van het jaar (22 – 30 december 2023) vindt in de 9 Hanzesteden ‘Kleur de Hanze’ plaats.

Een spectaculair lichtevent, waarbij gebouwen worden ‘ingekleurd’ door bewoners en bezoekers zelf. Jouw ‘kleurplaat’ wordt geprojecteerd op het betreffende pand. Hanze in kleur, dat wil je niet missen!

ZenZez Hotel & Lounge

en het Hanzejaar

Zenzez Hotel & Lounge in Apeldoorn

 Apeldoorn (en daarmee Zenzez Hotel & Lounge) wordt omringd door de Hanzesteden. Vanaf Apeldoorn ben je namelijk zo in Deventer, Zutphen, Doesburg, Harderwijk of Elburg.

Onze tip? Doe een rondje Hanzesteden en overnacht in het ‘midden’: bij Zenzez Hotel & Lounge.

Logo Zenzez Hotel & Lounge
Ben je na het lezen van dit artikel warm gedraaid voor het Hanzejaar 2023?
Reserveer dan snel je overnachting bij Zenzez Hotel & Lounge en begin met het maken van Hanze-plannen.
En trouwens, wanneer je klaar bent met de bedrijvigheid in de steden, dan duik je natuurlijk de Koninlijke Veluwe op.

Wil je je inschrijven om een paar keer per jaar onze nieuwsbrief te ontvangen?

Jouw gegevens zijn veilig bij mij.  Je krijgt alléén waardevolle inspiratie.